tiistai 22. elokuuta 2017

Kannaotto keskusteluun urheilun rahoituksesta - Puhutaan ensin omista rahoista mutta lobataan yhdessä

Lontoon MM-kisojen menestys tai menestymättömyys sytytti uudelleen sen keskustelun yleisurheilun ja ylipäätään suomalaisen huippu-urheilun tilasta, mikä käynnistyi jo Rion yhden mitalin olympialaisten jälkeen. Keskustelua käydään aktiivisesti sosiaalisen median ja lehdistön välityksellä ja siihen osallistuvat enimmäkseen muut kuin asioista varsinaisesti päättävät henkilöt. Tämä kertonee kasvavasta tyytymättömyydestä ja yhtäältä tietynlaisesta neuvottomuudesta.

Henkilökohtaisesti en juurikaan halua some-vääntöihin osallistua. Yritän kuitenkin pysyä perillä mitä niissä puhutaan, parhaimmillaan niistä voi jopa oppia jotain.  Minulla on oma pieni roolini urheilujärjestelmässä Suomen urheiluliiton liittovaltuuston edustajana. Pyrin nykyisin säästämään enimmät kannanottoni kokoussaleihin, missä niillä todennäköisesti on paras vaikuttavuus. Tässä yhteydessä kuitenkin haluan ottaa kantaa tapaan, jolla urheilukeskustelua käydään. En toivo positiivista hyrinää mutta jotain tolkkua kuitenkin. Lopussa myös tuon esiin mielestäni merkittävän puutteen Suomalaisessa urheilujärjestelmässä ja ennen kaikkea esitän asiaan yhden ratkaisumallin.
Iso osa käydystä keskustelusta on jokseenkin sokeita vaatimuksia leikkaamiseksi tai lisäämiseksi. Kokeenetkin urheiluihmiset toisinaan syyllistyvät tähän. Jokaiselle urheilukeskusteluun osallistuvalle esittäisinkin toivomuksen, sisällytä kannanottoosi jokin perusteltu toimenpide-esitys. Pysähtymällä hetkeksi taustoittamaan vaatimuksiaan, edistää myös tehokkaammin suomalaista urheilua.
Toiset ovat kenties myös tykästyneet asemaansa lajin ulkokehällä some-kommentoijina, vaikka puheissaan pitävätkin itseänsä ulkopuolelle jätettyinä, opposition oppositiossa olijoina. Väittäisin kuitenkin, että niin seura-, piiri-, kuin jopa liittotasonkin luottamustehtävissä on kysyntää asiantunteville, näkemyksensä hyvin perusteleville ihmisille. Älkää jättäytykö ulkopuolisiksi, hakeutukaa paikoille, joissa voitte vaikuttaa paremmin kuin pelkästään omilla facebook-seinillänne. Oma ihmislajinsa ovat taas ne jotka istuvat luottamustehtävissä mutta kokoussaleissa pysyvät hiirenhiljaa, vaikka epävirallisesti saattavatkin esittää kärkeviäkin mielipiteitä ja pohtia asioita hyvin analyyttisesti. Heille tahdon sanoa, tuokaa asiantuntemuksenne esiin ja keskustelkaa niistä aiheista, jotka ovat edustamillenne tahoille tärkeitä.
Meidän kaikkien on helppo yhtyä toiveisiin urheilijoiden ja valmentajien toimeentulon parantamiseksi. Mika Järvinen kyseli urheilusta-TV:ssään mikä on minimisumma, millä urheilija tai valmentaja voi tulla toimeen. Mutta mistä se Järvisen kyselemä summa sitten keksitään?
Valmentajien osalta Anne Suoranta oli asian ytimessä puheenvuorollaan MM-kisojen alla pidetyssä Urheilusta TV:n lähetyksessä, jossa kysyi, kuinka moni valmentaja on valmis vetämään 13-vuotiaille harjoituksia toimeentulonsa eteen? Suoranta esitteli mallia, jossa merkittävän osan hänen toimeentulostaan tuo junioreille suunnatun aitaklinikan pitäminen. Nykyjärjestelmässä on jokseenkin absurdia odottaa, että voisi päätoimeentulokseen valmentaa vain muutamaa, jopa yhtä aikuishuippua. Kuuluuko näin ollakaan? Suomessa ei ole monia puhtaasti yleisurheiluvalmennuksella itsensä päätoimisesti työllistäviä, hekin jotka siihen pystyvät, valmentavat kärkiurheilijoiden ohelle syntyneitä ryhmiä.
Suomalaisessa yleisurheilussa suurin työllistäjä ovat seurat. Monikaan seura ei pysty työllistämään puhtaasti valmennukselliseen työnkuvaan. Mikäli valmentajat pystyisivät ja haluaisivat tehdä itsensä muutoinkin hyödylliseksi seuroille, ei olisi kovin vaikeaa nähdä entistä useamman valmentajan työllistyvän seuroihin. Yleisurheiluseura työnantajana on luonnollisesti sellainen taho, jolla on halu mahdollistaa valmentajalle ne leiri- ja kisamatkat, joille muutoin olisi ehkä vaikeaa päästä normaalin työnantajan leivistä. Tässä suhteessa valmentajien ei tulisi vierastaa sitä kaikkea muuta ”ylimääräistä”, mitä urheiluseurassa työskentelyyn liittyy.
Suomalaisen urheilukeskustelun linkittyessä aina tavalla tai toisella rahaan, olisi yleisurheiluväen syytä aloittaa keskustelu niistä omista rahoistaan. Tällä tarkoitan Suomen urheiluliiton budjetissa pyöriviä summia, yleisurheilun rahoja. Raha-asioista puhuttaessa olisi myös syytä hahmottaa kohdistaako toiveensa lajiliitolle, olympiakomitealle vai tarvittaisiinko ministeriöstä peräti aivan uutta rahaa. Tämä jää julkisessa keskustelussa usein pitkälti hämärän peittoon, lähinnä selväksi tulee, että jostain rahaa on saatava lisää. Jos rahoitustarpeisiin eivät pysty vastamaan lajiliitot tai olympiakomitea, puhutaan poliittisen päätöksenteon takana olevasta rahoituksesta. Silloin tie on pitkä, siksi keskustelu on parasta aloittaa sieltä mihin meillä on valtaa ja missä rahavirtoihin voi odottaa muutoksia yhdenkin tilikauden aikajänteellä.
Suomalainen urheilu kuitenkin kiistatta vaatii muutoksia ja aidosti merkittävä järjestelmän uusiminen vaatii muutoksia lähtien poliittisen päätöksenteon tasolta. Keskusjärjestöjen ja lajiliittojen sisäinen rukkaaminen on vuosien saatossa osoittautunut vaikuttavuudeltaan näennäisestä tehottomaan. Jos urheiluelämä haluaa vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon, yksittäisiksi jäävät kannanotot eivät riitä, eivät yksittäisten lajiliittojenkaan.
Tästä tullaan pitkällisen johdatuksen jälkeen urheilijoiden toimeentuloon, erityisesti niiden huipulle murtautumistaan tekevien nuorten lupausten toimeentuloon, joiden aseman parantamista on keskusteluissa pidetty erityisen tärkeänä. Useimmat näistä nuorista opiskelevat korkeakouluissa. Lukiovaihe on Suomen mallissa vielä kohtalaisen hyvin hanskassa. Opintotuki juoksee, hankit valkolakin sitten kolmessa tai neljässä vuodessa ja vanhemmat ovat mukana elättämässä. Korkeakouluopiskelujen aika on se kriittinen piste. Moni on hirtehishuumorilla todennut, että KELA on Suomalaisen urheilijan pääsponsori. Näin on ja sen asemaa pitää vielä vahvistaa.
Olympiakomitean johdolla on kehitelty akatemia-malleja tärkeimpiin korkeakoulukaupunkeihin. Akatemiat pyrkivät kokoamaan urheilijoiden tukipalveluja ja varmistamaan harjoitusolosuhteiden saatavuutta. Nämä akatemia kuviot ovat parhaimmillaankin vain puolinaisia ratkaisuja ilman opiskelevien urheilijoiden arjen rahoitukseen liittyvää mallia. Esitän seuraavassa verrattain yksinkertaisen mallin asian korjaamiseksi.

Opintotukea nauttivan korkeakouluopiskelijan on suoritettava lukuvuoden aikana keskimäärin 5 opintopistettä tukikuukautta kohden. Vähintään 45 opintopistettä lukuvuodessa tarkoittaa käytännössä opiskelemista tutkintoon laaditun normaaliaikataulun mukaisesti muun ryhmän mukana. Siinä missä urheilulukioissa lähdetään siitä, että opiskelija käyttää ylioppilastutkinnon suorittamiseen vuoden keskiverto ikätovereitaan pidempään, vaativammissa korkeakouluopinnoissa vastaavaa jouston varaa ei ole ilman vaaraa opintotuen menettämisestä.

Urheilija joutuu tekemään ratkaisuja, jotka samalla tekevät normaalirytmissä opiskelun vähintäänkin haastavaksi. Yksin opintosuunnitelmien jouston varaan asiaa ei voi laskea. Huippu-urheilijoita valikoituu eri koulutusohjelmiin satunnaisesti ja vaihteleviin tarpeisiin on opetussuunnitelmissa vaikea ennalta varautua.

Urheiluakatemioihin valitut urheilijat jaotellaan tason mukaisesti kategorioihin, jotka sisältävät eritasoisia palvelukokonaisuuksia. Esitän että sisällytetään ensimmäisen kategorian urheilijoiden tukimalliin helpotetut opintopistevaatimukset. He siis voisivat saada opintotukea, vaikka eivät suorittaisikaan opintoja yleisesti vaaditussa 45 opintopisteen lukuvuositahdissa. Heidän osaltaan raja-arvo voitaisiin asettaa esimerkiksi 20 opintopisteeseen, mikä on raja sille, ettei opintotukea peritä takaisin. Tämä malli tekisi opiskelusta jokaiselle nuorelle huipulle kannattavan vaihtoehdon. Perustoimeentulo olisi turvattu, ja opintojen suorittamistahdissa olisi riittävästi jouston varaa niin, ettei se olisi urheilu-uraan panostamisesta pois.

Helpotetut opintopistevaatimukset olisivat yksi konkreettinen ja suurta joukkoa koskettava toimenpide urheilijan perustoimeentulon turvaamiseksi. Ei kaiken kattava, mutta toteutuessaan varmastikin suurin askel tällä vuosituhannella urheilijan taloudellisen aseman parantamiseksi. Nykyistä Suomen urheiluliiton strategiaa valmistelevassa seminaarissa esittelin vastaavia ajatuksia ja kysyin pitäisikö meidän liittona pyrkiä vaikuttamaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon tällaisten asioiden edistämiseksi. Kannanotto sai aikaan päiden nyökyttelyä. En kuitenkaan näe, että Suomen urheiluliitolla tai laajemmin suomalaisella urheilulla olisi aktiivisia ja yhteneväisiä pyrkimyksiä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen urheilun rahoituksen teemassa. Lajiliittojen olisi löydettävä asiaan yhteinen tavoite ja tehtävä entistä voimallisempaa lobbaustyötä olympiakomitean johdolla sen saavuttamiseksi.
Esitetty opintopisteisiin liittyvä rahoitusmalli olisi KELAN 844 miljoonan opintoetuuksiin liittyvien kulujen mittakaavassa äärimmäisen pieni toimenpide. Suomen suurimman urheiluakatemian, pääkaupunkiseudun URHEAN listoilta löytyy 111 ensimmäisen kategorian urheilijaa. URHEAN lisäksi Suomesta löytyy 20 muuta urheiluakatemiaa, osa niistä hyvinkin pieniä yksiköitä URHEAAN verrattuna. Tässä perspektiivissä opintotukeen ja urheiluakatemioihin kytketty rahoitusmalli vaikuttaa lähinnä siltä kuuluisalta tahdon asialta. Pitkään päässä pyörinyt malli on nyt kirjoitettu julki. Saa tarttua, olkaa hyvä!

torstai 10. elokuuta 2017

London day 7 - lajiennakot

Tänään ollaan jo Lontoon seitsemännessä kisapäivässä, illan finaaleina kilpaillaan miesten kolmiloikka, naisten 400m aidat ja miesten 200m.

Niin miesten kuin naistenkin sadan metrin kilpailut olivat lopulta hyvin yllätyksellisiä. Uskon että tietty yllätyksellisyys näkyy myös tämän päivän 200 metrin tuloksissa. Wayde Van Niekerkiä pidettiin 200m ennakkosuosikkina siinä missä ratakierroksellekin. Nelosen Van Niekerk hoiteli, ehkä jopa hieman säästellen mutta 200 metrin välierissä hän joutui tiukoille. Finaalipaikka irtosi vasta aikavertailun kautta. Välierän perusteella näyttää että Van Niekerkille on käymässä samoin kuin LaShawn Merritille viime vuonna Riossa. Merrit lähti 200 metrille tilastoykkösenä mutta 400 metrin kierrosten uuvuttamana hiipui finaalissa viidenneksi. Kovimmatkaan mestarit eivät ole immuuneja väsymykselle. Edellinen onnistunut 200 ja 400 metrin tuplaus nähtiin Atlantassa 1996 Michael Johnssonin tekemänä.

Trinidadin Jereem Richards on onnistunut säilyttämään USAn yliopistokauden kunnon MM-kisoihin asti. Richards voitti sekä alku- että välieränsä erittäin vakuuttavaan tyyliin. Samoin vakuuttavasti välieränsä hoiteli Ramil Guliev. Guliev on tänä kesänä jo parannellut 100 metrin ennätystään ja liittynyt 10 sekunnin alittajien joukkoon. Niinpä edellytykset myös 200m ennätyksen, 19,88, uusimiseen tämän päivän finaalissa ovat erinomaiset. Sekä Guliev että Richards tulevat 200 metrille tuoreina, ilman 100 metrin saati 400 metrin rasituksia.

Isaac Makwalan tapaus on herättänyt paljon huomioita. Makwala asetettiin 48 tunnin karanteeniin noro-virus epäilyn vuoksi Britannian terveysviranomaisten toimesta. Makwala itse on kertonut ettei ollut sairas, hän oksensi vain kerran. Kieltämättä eiliset 200 metrin suoritukset Makwalan tekeminä eivät näyttäneet sairaan miehen juoksuilta. Ensin yksin juostuna aikakokeena 20,20, jolla lunastettiin välieräpaikka. Seuraavaksi radalta yksi juostuna ensimmäisen välierän kakkosena suoraan finaaliin. Uskon että tänään finaalissa näemme Makwalan koston ja mies ottaa mitalin, todennäköisesti pronssisen. Makwala on kauden tilastokärki ajalla 19,77.

Merkille pantavaa oli että välierän nopeimman ajan 20,12 tehnyt Isiah Young pääsi juoksemaan reippaassa myötätuulessa, +2,1. Uskon että Young jää niukasti mitalikyydistä ja löytyy sijoilta 4-5. Finaalissa tuskin tulee voittoajan osalta menneiden hurjien vuosien veroinen, mutta kilpailu todennäköisesti on sitäkin tasaisempi. Voittoajan ennustan olevan 19,85 kieppeillä, kentien kaikki kolme mitalista rikkovat 20 sekuntia. Veikkauksen supertriplaan heitetään rivi Jereem Richards, Ramil Guliev, Isaac Makwala.

Miesten kolmiloikassa on hyvät mahdollisuudet nähdä kisojen ensimmäinen kolmoisvoitto, niin vahvoina suosikkeina USAn hyppääjät lähtevät finaaliin. Christian Taylor on jo nelinkertainen arvokisavoittaja. 18 metriä on puhkaistuna tälle kaudelle ja maailmanennätyksestä puhutaan. Myös Will Clay on hypännyt 18 metriä tälle kaudelle, tosin myötätuulen turvin. Clay on yleensä toiminut Taylorin perintöprinssinä hoidellen himmeämmät mitalit kotiin. Karsinnassa ei juuri ihmeitä nähty, mutta karsinnan ykkösenä homman hoiteli mukavan ilmavasti kolmas Yhdysvaltalainen Chris Benard tuloksella 17,20. USAn kolmoisvoittoa horjuttavat lähinnä nuoret Kuubalaiset Christian Napoles ja Andy Diaz. Parhaan Kuubalaisen Pedro Pablo Pichardon paikallinen yleisurheiluliitto jätti luonnollisesti valitsematta. Vaikka Suomen urheiluliittoa paljon parjataankin, se ei vielä kuitenkaan ole onnistunut aiheuttamaan urheilijoiden maastapakoa, kuten Kuubassa. Supertriplassa USAn kolmoisvoitto luetellussa järjestyksessä ei paljoa anna, mutta voihan koittaa järjestellä sijoituksia hieman uudelleen ja hakea yllätystä.

Naisten 400 metrin aidat ovat lähestulkoon anybodys game. Välieristä kaikki etenivät finaaliin ajat 74 sadasosan sisällä toisistaan. Dalilah Muhammad juoksi USAn mestaruuskilpailuissa ennätyksensä 52,64 kaikkien aikojen tasokkaimmassa kilpailussa. Sittemmin Eurooppaan siirryttyään Muhammed ei ole onnistunut alittamaan edes 54 sekuntia, ei lähellekään. Myös Cori Carter alitti 53 sekuntia Muhammadin vanavedessä, hän kuitenkin voitti Monacon timanttiliigan hyvällä ajalla 53,36. Vaikka Zuzana Hejnova ei alkukaudesta ihmeitä tehnyt, niin vain jälleen kerran hän näyttää nousevan juuri MM-kisojen aikaan huippukuntoon. Hejnova otti vakuuttavat voitot niin alku- kuin välieristäkin. Suorituksista paistoi ennen kaikkea tekninen varmuus. Vaikka Yhdysvaltalaiset voivat olla juoksuvoimaisempi kuin Hejnova, juuri tekninen varmuus on Hejnovan valtti. Aitarytmien kanssa kompasteluun kaatui mm. Shamier Littlen kilpailu välierissä, USAn mestaruuskilpailuiden hopeamitalistin. Jos tästä ympäri pyöreästä kilpailusta onnistuu nappaamaan supertriplan kiinni, saattaa irrota hyväkin kerroin. Heitän seuraavan rivin, Zuzana Hejnova, Dalilah Muhammad, Ristananna Tracey.

sunnuntai 6. elokuuta 2017

London day 3 - lajiennakot

MM-kisojen kolmannen kisapäivän iltana käydään kolme finaalia, naisten 100m, naisten seiväs, miesten kuula sekä otellaan seitsenottelu päätökseen.

Naisten sataseen ei ennakolta liity samanlaisia kysymysmerkkejä kuin miesten kilpailussa. Elain Thompson ei ole hävinnyt yhtään sadan metrin kilpailua tänä vuonna, ei edes lenkkarit jalassa. Thompsonin paketti pysyy kasassa joka kilpailussa joko hyvin tai erittäin hyvin, toisin kuin Boltilla tänä vuonna. Lähimpinä haastajina ovat Marie-Josee Talou ja Tori Bowie. Talou on ollut hyvä läpi kauden ja kunto näyttää olevan herkimmillään juuri oikeaan aikaan. Hänellä on edellytykset parantaa ennätystään 10.86. Tori Bowien maksinopeus ja nopeuskestäyys ovat parhaimmillaan hulppeat, mikä on tällä kaudella tullut paremmin esille 200 metrillä. Bowiella saattaa esiintyä satasella Boltin kaltaisia ongelmia saada juoksun osa-alueet tulemaan yhteen onnistuneesti. Samaan sarjaan voidaan lukea myös Dafne Schippers, mutta hänen osaltaan en usko kunnon olevan vuoden 2015 kaltaisessa piikissä, joten hänelle mitali on tiukassa. Toinen Eurooppalaistoivo finaaliin on Gina Luckenkemper. Mitalikolmikoksi väitän Elain Thompson, Marie-Josee Talou, Tori Bowie ja voittoajaksi 10,75.

Naisten seipäässä olympiavoittaja Ekaterini Stefanidi lähtee finaaliin voittamattomana kauden kärkinaisena tuloksella 485. Mitä todennäköisimmin Stefanidin voittoputki saa jatkoa mutta ei helpolla kuitenkaan. Viime vuoden olympiafinaalissa Sandi Morris tarjosi Stefanidille äärimmäisen tiukan vastuksen. Morrisin kauden paras on alkukaudesta hypätty 484 ja ennätys peräti 5 metriä. Huiman alkukauden jälkeen Morrisilla oli lyhyt vaisumpi jakso, mutta viimeisissä kisoisssaan ennen Lontoota Morris osoitti elpymistä ja selvitti myös karsinnan vakuuttavasti. Pronssikamppailuun osallistuu jo moni hyppääjä, heistä mainittakoon esimerkiksi Yarisley Silva, Lisa Ryzih ja Olga Mullina.

Miesten kuula on tänä vuonna huimalla tasolla. 22 metrin SB-tuloksella finaaliin lähtee neljä työntäjää Ryan Crouser, Joe Kovacs, Tom Walsh ja Tomas Stanek. Ryan Crouser on olympiavoittaja, jonka kohdalla on puhuttu jopa maailmanennätys potentiaalista. Puheet eivät ole tuulesta temmattuja, sillä hänen ennätyksensä on 22,65, puolisen metriä maailmanennätystä perässä. Crouser on varma tekniikaltaan ja kovalla kilpailupäällä varustettu. Vaikka vastusta tarjoavat esimerkiksi niinkin kovat miehet kuin Tom Walsh, joka on työntänyt kolme edellistä kilpailuaan yli 22 metrin, uskaltaisin silti merkitä Crouserin voittajaksi ilman varmistuksia. Hurjaa potentiaalia edustaa myös Pekingin maailmanmestari Joe Kovacs, jonka tältä vuodelta peräisin oleva ennätys kirjataan 22,57. Kovacin karsinta ei kuitenkaan ollut helppo. Jos pelataan supertriplaa merkitään seuraava rivi, Ryan Crouser, Tom Walsh ja kolmannelle sijalle Joe Kovacs varmistettuna Tomas Stanekilla.

lauantai 5. elokuuta 2017

London day 2 - vedonlyöntivihjeet

MM-kisat huipentuvat käytännössä jo toisen kilpailupäivän iltana. Miesten 100 metrin finaali, Usain Boltin uran huipennus, siihen lyhyeen hetkeen maailma pysähtyy. Illan muut finaalilajit ovat miesten pituus, naisten kymppitonni ja miesten kiekko. Pelattavaa löytyy runsain mitoin niin Veikkaukselta kuin Unibetiltakin. Ja muistakaa pelatessa, älkää arvatko vaan luulkaa tietävänne!

Miesten satasen välierät juostaan 21.05. Ne kertovat voimasuhteista paljon mutta osa kohteista sulkeutuu jo ennen välieriä. Boltista on arvioitu, että hän on haavoittuvampi kuin koskaan ja näin taatusti on. Bolt taas on itse sanonut, että jos hän tulee arvokisoihin, hän on valmis. Totta tämäkin. Olemme aiemmissakin arvokisoissa nähneet Boltilta erävaiheiden juoksuja, jotka ovat menneet lähdön osalta opettelemiseksi mutta silti mies on kääntänyt loppukilpailun. Muiden osalta emme toistaiseksi ole nähneet mitään sellaista, miksi olisi suuresti syytä epäillä etteikö Bolt hoitaisi hommaa tälläkin kertaa. Christian Coleman näytti vakuuttavimmalta alkuerissä ja kenties on Boltin tiukin haastaja. Suuri kysymys on, säilyttääkö Coleman saman rentouden vai käykö kuin Gatlinille kaksi vuotta sitten.

Yohan Blake aloitti kautensa niin vakuuttavasti, että Bolt oli varmuuden vuoksi järjestettävä toiseen erään Racers track clubin kilpailussa Jamaikalla. Blake on kuitenkin ollut ongelmissa keskikesällä. Hän joutui vetäytymään Rabatin timanttiliigasta ja nämä lievät terveysongelmat näyttivät heijastuvan Lontoon alkueriin asti. Tästä syystä uskon että Boltin ohella mitalit jakavat Justin Gatlin ja Christian Coleman. Kärki tuskin juoksee hurjia 9,7 - 9,6 aikoja mutta muutoin taso on erittäin kova, finaaliin vaaditaan todennäköisesti alle 10 sekunnin tulos. Voittoajan ennustan olevan 9,85-9,86 haarukassa ja hopeamitalisti hyvinkin lähellä Boltin kannoilla. Tähän asti olen aina toivonut Gatlinin lyövän Boltin, mutta Bolt saakoon kultaiset jäähyväisensä. Ben Youssuf Meitelle jätetään pieni yllätyssauma mitaliin, jos jenkit alkavat yskimään.

Miesten kiekosta ei juuri ole uutta kerrottavaa. Daniel Ståhl oli karsinnan ykkönen ja kertoimet ovat laskeneet hänen osaltaan. Mitalisuosikeista Philip Milanov onnistui jäämään karsintaan. Piotr Malachowski on nousukunnossa ja paidan repijä Robert Harting laittoi myös itsensä ykkösellä finaaliin. Veikkauksen päivän triossa uskotaan kuitenkin Daniel Ståhlin hoitavan homman, eikä varmistuksia tarvita.

Naisten kymppitonni on kertakaikkiaan arvoituksellinen. Riossa vuosi sitten hurjan maailmanennätyksen juossut Almaz Ayana ei ole kilpaillut kertaakaan tänä vuonna. Tämä kertoo tietysti jonkinlaisista ongelmista mutta kisapaikalle ilmaantuessaan Ayanan täytyy kuitenkin olla mitali-iskussa. Tirunesh Dibabakaan ei ole juossut yhtään ratakilpailua mutta maantiellä sentään hän on vakuuttanut. Uransa toisessa maratonissa Dibaba juoksi 2.17,56 ja sijoittui Lontoossa toiseksi. Näistä vähistä tiedoista ehkä voisimme päätellä etulyöntiaseman olevan hienoisesti Dibaballa. Kummoisia kertoimia ei tule, veikkasi sitten kumman hyvänsä voittavan. Veikkauksen päivän trioon merkitään varmuuden vuoksi molemmat. Pronssimitalisti lienee tulee eri minuutilla maaliin.

Miesten pituudesta voimme odottaa Etelä-Afrikkalaisvoittoa. Alkukautta hallinnut Luvo Manyonga sai Tukholman timanttiliigan kisan seurauksena jonkin lieväasteisen murtuman ja kerkesi juuri Lontooseen hyppykuntoon. Manyongan karsinta oli hyvä mutta alkukauden liitoa ei ollut vielä aistittavissa. Manyonga hyppää pitkälle mutta tuskin muilta saavuttamattomiin yli 8.60 lukemiin. Vaikka Rushwal Samaai joutui karsinnassa varmuuden vuoksi käyttämään kaikki kolme hyppyään, hänen viimeisessään oli vakuuttavasti ilmaa. Niin on ollut läpi kauden ja Samaai onkin ollut Manyongan takana selvä kakkosmies. Kun Manyonga ei ole tänään parhaimmillaan, saattaa Samaai kääntää kilpailun itselleen. Pronssille tyrkätään Aleksandr Menkov tai Jarrion Lawson. Päivän trioon merkitään lapulle molemmat Etelä-Afrikkalaiset.

perjantai 4. elokuuta 2017

London 2017 Top 10 Hottest female athletes

1. Ivet Lalova Bulgaria, 100m & 200m


Ivet Lalova - The Queen of track & field, lienee ihan osuva kuvaus. 100 metrillä välieriin ja 200m toivottavasti finaaliin asti.

2. Patricia Mamona Portugal, triplejump


Patricia Mamona hyppää vahvoille pistesijoille ja saa ansaitusti televisioaikaa. Parhaana päivänä pronssikamppailussa mukana.

3. Ivana Spanovic Serbia, longjump


Ivana Spanovic, kenties maailman tehokkain nainen. Alkukausi oli pienten vammojen kiusaama. Talvella syntyi kuitenkin hurja 724, jonka sain kunnian olla livenä todistamassa. Kultakamppailussa mukana.

4. Darya Klishina Russia, long jump


 Darya Klishina kilpailee "neutraalina" urheilijana Venäjän ollessa edelleen suljettuna kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Luojan kiitos IAAF vapautti Klishinan viime vuonna kilpailemaan, hyvä Pihlakoski! Hyppää vahvoille pistesijoille
5. Khaddi Sagnia Swerige, longjump


Hiekkakasalla sitten riittää katsottavaa! Sagnia hyppäsi Pekingissä 2015 fnaalissa, edellytykset finaaliin myös tänä vuonna.

6. Ivona Dadic Austria, heptathlon


7-ottelussa on se hyvä puoli, että saamme seurata urheilijoita huomattavasti pidempään kuin muissa lajeissa. Toivotaan Dadicille hyvää ottelusarjaa, joka veisi 10 parhaan joukkoon.

7. Sandi Morris USA, polevault


Sandi Morris esiintyi kuvauksissa Nike-jumalattarena mielestäni varsin onnistuneesti. Morris on kultakamppailussa Ekaterini Stefanidin kanssa.

8. Shaunae Miller Bahama, 200m & 400m


Olympiavoittaja Shaunae Miller kamppailee 400m kullasta Allyson Felixin kanssa. Miller tavoittelee harvinaista 200 ja 400 metrin tuplaa. Mahdollisuudet ovat hyvät, sillä myös 200 metrillä Miller on tilastokakkonen. Shaunae Miller on naimisissa virolaisen kymmenottelija Maicel Uibon kanssa.

9. Paraskevi Papahristou Greece, triplejump


Pitkään näilläkin listoilla viihtynyt Paraskevi Papahristou hyppää pistesijan kolmiloikasta.

10. Deajah Stevens USA, 100m & 200m


Deajah Stevens siirtyi ammattilaiseksi yliopistokauden päätyttyä. Stevensin vahvempi matka on 200m, jossa hän on pronssikamppailussa mukana.

torstai 3. elokuuta 2017

MM-Lontoo - Ennakkovinkit Unibetin kohteisiin

Yleisurheilun MM-kisat alkavat perjantai-iltana Lontoossa. Unibetilla on yli 200 kohdetta avoinna MM-kisoista. Veikkaamalla jo ennakkoon saattaa löytää herkullisia kertoimia mutta tässä on myös riskinsä. Esimerkiksi David Rudisha ja Andre DeGrasse ovat joutuneet vetäytymään kisoista viimeistelyharjoituksissa tulleiden vammojen takia, mikä muuttaa merkittävästi heidän lajiensa voimasuhteita.

Lisäksi tänä iltana teknisen kokouksen jälkeen julkaistava final entries on yksi merkkipaalu, jota kannattaa odottaa. Alustavalle osallistujalistalle on esimerkiksi Yhdysvaltalaisten osalta ilmoitettu moniin lajeihin viisi urheilijaa, johtuen siitä että urheilijat ovat voineet tienata "villinkortin" timanttiliigan voittajana tai hallitsevana maailmanmestarina. Kuitenkin lajiin voi osallistua enintään neljä urheilijaa samasta maasta, ja näin ollen joidenkin osaksi jää varamiehen rooli. Esimerkiksi Tori Bowie on näitä urheilijoita, jotka ovat ilmeisesti jättäneet päätöksensä lajivalinnoistaan viime hetkiin. Sikäli pakka on vielä joissain lajeissa auki, kuten naisten pikamatkoilla.

Nyt käymme läpi parhaat ennakkotärpit Unibetin kohteista. Veikkaus julkaisee kohteensa vasta kisapäivänä. Pyrin myös jatkossa antamaan päiväkohtaisia vinkkejä kisojen alkaessa, sikäli kun "oikeilta töiltäni" ehdin. Ja kisathan televisioi tietysti Yleisradio.

Unibetin "erikoisten" joukosta nostetaan naisten 7-ottelua koskeva veto. 7-ottelun voittajasta tuskin tulee suurtakaan jännitysnäytelmää. Olympiavoittaja Nafissatou Thiam rikkoi alkukaudella perinteisessä Götzizin ottelussa 7000 pistettä, ensimmäisenä urheilijina sitten Karolina Kluftin päivien. Kohteessa kysytään voittaako Thiam yli 100 pisteen erolla. Tilastojen valossa se näyttää hyvin todennäköiseltä, sillä seuraava ottelija on lähes 200 pisteen päässä. Jos 7-otteluun haluaa ylimääräistä jännitystä, veikkaisin Thiamin voittavan yli 100 pisteen marginaalilla, josta tarjotaan kerroin 1,65.

Toisessa "erikoisessa" veikataan tekeekö Wayde Van Niekerk uuden 400m maailmanennätyksen. Van Niekerk on viime kauteen nähden edelleen parantanut 200 ja 300 metrin ennätyksiään ja juossut kaksi vakuuttavaa GP starttia 400 metrillä. Tilastojen valossa hän lähtee viime vuotta paremmassa kunnossa arvokisoihin, jolloin syntyi ME 43,03. Edellytykset 43 sekunnin haamurajan alitukseen ovat olemassa. Tosin viime vuodesta poiketen Van Niekerk joutuu juoksemaan yhden 200m alkuerän 400m erien lisäksi ennen finaalia, mutta tämä tuskin kaataa maailmanennätysedellytyksiä. Monacon 400m kilpailu vaikutti hieman siltä, että kenties Van Niekerk testaili maailmanennätykseen vaadittavaa vauhdin jakoa. Uudesta maailmanennätyksestä unibet tarjoaa kertoimen 3,0. Jo kahdessa arvokisafinaalissa peräkkäin Van Niekerk on onnistunut yllättämään ainakin minut ihme teoillaan, siispä uskon että myös tänä vuonna kannattaa lyödä vetoa Van Niekerkin puolesta. Maltillinen panostus siis uudelle maailmanennätykselle

Head to head -vedoissa on rakenneltu pareja Chijindu Ujahin ympärille Akani Simbineä ja Ben Youssuf Meiteä vastaan. Timanttiliigakiertueella äärimmäisen tasaisesti juossut kolmikko on voittanut toisiaan ristiin mutta uskon että Ujah löytää kotikentän taian, minkä turvin hänet nähdään yllättävän korkealla tulosluettelossa. Meiteä ja Simbineä vastaan Ujah saa kertoimen 1,85, tartumme tähän. Ujahin kohdalla kannattaa myös veikata finaaliin pääsemistä, mistä tarjotaan kerrointa 1,65.

Unibetin "suoritus" vetojen joukosta löytyy yksi turvallisen tuntuisimmista kohteista, sijoittuuko Laura Muir viiden parhaan joukkoon 1500 metrillä. Laura Muir oli hallikaudella voittamaton ja viimekauden tilastokärki. Tällä kaudella tilastoista löytyy 4.00 mailin kisan väliaikana, kasilla on syntynyt ennätys kuin myös 3000 metrillä. Muir on ehdottomasti suuria mitalisuosikkeja ja viiden parhaan joukkoon sijoittuminen kotiyleisön edessä tuntuu lähes idioottivarmalta. Tästä on tarjolla kerroin 1,72.

Unibetin "muissa vedoissa" veikataan Jacob Ingebrigtsenin esteiden finaalipaikkaa. Kyseessä on siis ihmejuniori, joka on kaikkien aikojen nuorimpana juossut mailin alle 4 minuutin ja teki 17-vuotiaana 19-sarjan Euroopan ennätyksen esteissä ajalla 8.26,81. Finaaliin pääsemisestä tarjotaan vain 1,40 kerrointa ja karsiutumisesta kerrointa 2,75. Tilastojen valossa kertoimien pitäisi olla toisin päin. Ingebrigtsen on MM-tilaston 25. ja finaaliin pääsee 15. Ingebrigtsenin ympärillä on paljon hypeä joka vaikuttaa kertoimiin tosiasioita enemmän. Tarjolla olevat kertoimet luottavat paljon Ingebrigtsenin venymiseen. Toki finaalipaikka on mahdollinen Ingebrigtsenille, mutta se vaatii todennäköisesti muutaman sekunnin ennätysparannusta. Arvioisin että finaalipaikkaan on "fifty fifty" mahdollisuudet, siihen nähden karsiutumisesta tarjotaan ylikerrointa. Kannattaa ehkä kokeilla, vaikka toivomme tietysti nuorelle Eurooppalaisten toivolle kaikkea hyvää.

Miesten 110m aidoissa Balaz Bajin finaalipaikasta saisi rahansa takaisin kertoimella 2,75. Baji on MM-tilaston kymmenes. Edeltä voidaan laskea pois ainakin Antonio Alkana. Kauden keskinäisissä kohtaamisissa Baji johtaa 3-2. Bajin kuntokäyrä on nouseva, Alkanan kunto on kesän edetessä taas kehittynyt päinvastaiseen suuntaan. Bajin finaalipaikka on ns. kintaalla mutta hänen viimeisten kisojen varmat ja nousujohteiset suoritukset antavat syytä uskoa finaalipaikkaan.

Miesten 200 metrillä suurin brittitoivo on Nathaneel Mitchell-Blake. Ennätys on alle 20 sekunnin ja kauden paras 20,04, jolla mies on MM-tilaston seiska. Edeltä tippuu pois loukkaantunut Andre DeGrasse, eivätkä tilastoista edeltä löytyvät Akani Simbine ja Jereem Richards ole yhtä lailla varmoja 200 metrin miehiä. Toki takaakin löytyy uhkaajia Mitchell-Blaken finaalipaikalle, mm. Isiah Young, Ramill Guliev ja Ameer Webb. Uskon kuitenkin Mitchell-Blaken kääntävän finaalipaikan itselleen, tästä irtoaa kerroin 3,50.

Nostetaan esiin yks suomalaisittain erityisen kiinnostava veto. Simo Lipsanen on tehnyt tasaisen varmaa työtä läpi kesän välillä 17,14 - 16,75, oli keli mikä tahansa. Nämä ovat lukemia joilla mennään finaaliin kolmiloikan karsinnasta. Siispä suosittelen sijoittamista Simo Lipsasen finaalipaikan puolesta kertoimella 1,95.

Daniel Ståhl on puoliksi suomalainen Ruotsin ennätysmies kiekossa. Tuloksella 71,29 irtoaa maailmantilaston kärkipaikka 2,5 metrin erolla seuraavaan. Ylivoimainen Ståhl ei kuitenkaan ole, Timanttiliigassa on tullut voittoja mutta välillä ovat voittaneet muutkin, kuten Jamaikan Fredrick Dacres. Ståhl on kuitenkin nousukuntoinen ja perustellusti ykkösuosikki. Silti voittokerroin on mukava 2,25. Toivokaamme kiekkomaa Ruotsille kaikkea parasta, sillä Suomi ei ole tässä loppuottelussa mukana.

Naisten 200 metriä on mielenkiintoinen. Elain Thompson keskittyy vain sadalle metrille. Kertoimissa ennakkosuosikki on Dafne Schippers 1,60, kakkossuosikki on Tori Bowie kertoimella 3,75. Kertoimet eivät kerro paljoakaan naisten voimasuhteista. Schippersin ympärillä on ylimääräistä Dafne-hypeä, mikä laskee hänen kerrointaan. Kun suurin huomio keskittyi Scippersiin ja Thompsiin, Tori Bowie voitti ylivoimaisesti heidät molemmat Prefontaine Classicissa maailman kärkiajalla 21,77. Schippersillä 22 sekuntia on vielä toistaiseksi alittamatta. Kuten alussa spekuloin, emme kuitenkaan vielä varmasti tiedä Bowien matkavalintaa. Jos Bowie ei tuplaa, todennäköisesti hän kallistuu 200 metrille. Bowien tilanne on sikäli arvoituksellinen, ettei hän ole kilpaillut USAn mestaruuskilpailujen jälkeen, vaan keskittynyt harjoitteluun. Mestaruuskilpailuissa Bowie ei ollut enää parhaimmillaan 200 finaalissa kahden lajin tiukan karsintaurakan jälkeen. Todennäköisesti lepo ja harjoitustauko on tehnyt hänelle hyvää, ja näemme jälleen Bowien parhaimmillaan 200 metrillä. Silloin hänet on erittäin vaikea voittaa.

Miesten 3000m esteissä ei ole tällä kaudella nähty perinteistä Kenialaisten hallintaa. Timanttiligan voittoja on lipsahtanut niin Yhdysvaltoihin kuin Marokkoonkin. Kenian ykkösmiehen Conseslus Kipruton edellinen kisa Rabatissa päättyi keskeytykseen, joten hänen ympärillään leijailee kysymysmerkkejä. Tilastokärki on Evan Jager ajalla 8.01,29. Jager on ollut tunnettuja vauhtimiehiä jo pitkään, ennätys on 8.00 ja vieläpä samalla kaatuen viimeiseen esteeseen. Arvovoitot Jagerilta kuitenki vielä puuttuvat. Marokon Sufiane ElBakkali on nuoremman polven estemiehiä, jolla on kaksi timanttiliigan voittoa tältä kaudelta. Kahteen kertaan on myös syntynyt 8.05, joista jälkimmäinen erityisen helpon oloisesti. Vauhtijuoksussa ElBakkalilla on edellytykset alle 8 minuutin ja kirikin näyttää irtoavan herkästi. Jager ja ElBakkali eivät ole tällä kaudella vielä kohdanneet. Sain pelattua ElBakkalin voittoa kertoimella 4,75. Nyt kuitenkin kohde on ollut suljettuna, ilmeisesti ElBakkalille tuli tarjottua liian hyvät kertoimet. Pitäkää Marokon mies mielessä, ja pelatkaa kun esteet jälleen aukeavat.