7.12.2013 Aspen, December Spelen (HSKT)
11.1.2014 Aspen (VKV)
17-19.1.2014 Alueleiri Rovaniemi
18-19.1.2014 Oulu (la sisulisähuipentuma, su pm-kisat)
25-26.2014 Aspen Ahtletic Games (HSKT)
1.2.2014 Luleå, Arcus Spelen
8.2.2014 Rovaniemi, Santa Claus hallit
22-23.2.2014 Sm-hallit Rovaniemi
15.3.2014 Luleå, Arcus Campen
Näin on ollut hienoa fanikulttuuria joskus Oulun hallikisojen katsomossa.
Aivan optimaaliseen hallikalenteriin ei tänäkään vuonna päästy. Ylimääräinen osa tässä kokonaisuudessa on alueleiri, joka ei mielestäni kuulu keskelle parasta hallikautta. Tästä asiasta on keskusteltu vuosittain mutta muutosta ei vaan tapahdu. Hallikausi on lyhyt ja se olisi pyhitettävä vain kilpailemista varten. Valmennuksellisesti katsottuna alueleirin oikea paikka on juuri hallikauden kynnyksellä mutta ei yhdenkään kilpailun kanssa päällekkäin. Useimmiten päällekkäisyys on sattunut juuri Oulun kilpailuiden kanssa. Tämä aiheuttaa ikävää ristiriitaa urheilijalle ja valmentajelle siitä pitäisikö mennä kilpailuihin vai leirille. Päällekkäisyys syö jonkinverran molemmilta tapahtumilta osallistujia, ja vielä enemmän jos leirillä satutaan pitämään myös leirikilpailut. Ehdoton lähtökohta on oltava se, että halleissa Oulu, Aspen ja Rovaniemi, ei saa olla päällekkäisiä kilpailutapahtumia. Se on järkevän hallikalenterin syntymisen edellytys. Tähän päästään kun asioista keskustellaan ajoissa ja muistetaan tehdä hallivaraukset hyvissä ajoin. Tämän vuoden hallikalenteria pidän alueleiriä lukuunottamatta hyvänä. Helmikuun alun Luuleån kisa paikkaa Suomen kalenterin aukkoa. Hallikoordinoinnin lopputulos on hyvää perustasoa, jota se on viime vuosina useimmiten ollutkin.
Viime talven Santa Claus hallit Rovaniemellä käyvät hyvästä esimerkistä, kuinka tärkeää on niin halli- kuin kesäkaudenkin kilpailujen koordinointi. Kilpailulla oli hyvä ajankohta eikä päällekkäisiä tapahtumia ollut. Kilpailu teki osallistujaennätyksen noin 200 urheilijalla ja kilpailun suosituin laji oli miesten 60 metriä 23 osallistujalla. Vielä löytyy pohjoisestakin osanottajapotentiaalia yleisenkin sarjan lajeihin. Kun kilpailut koordinoidaan parhain päin, voidaan monessa muussakin pohjoisen kisassa nähdä miesten pikamatkoilla yli 20 osallistujaa. Sellaisiin kisoihin on urheilijan hieno tulla.
Aspen Athletic Gamesissa laitetaan puitteet kuntoon vaivoja säästelemättä.
Palataan vielä alueleireihin. Alueleirit ovat pyörineet nykyisellä konseptillaan Rovaniemellä nyt 10 vuotta. Niistä ensimmäisinä parina vuotena ei vielä puhuttu alueleireistä, vaan silloin kyseessä oli opiston oma leirityskuvio Juha Tarsan vetämänä. Kymmenen vuoden takaisista ensimmäisten leirien +120 urheilijan osanotosta on tultu reiluun pariinkymmeneen. 100 urheilijaa vähemmän kymmenessä vuodessa, erittäin huolestuttavaa. Tietysti ovat lisenssitkin hieman vähentyneet, mutta eivät lähellekkään siinä määrin. Aivan optimaalista leireilyä ei ollut tuo yli sadan urheilijan porukalla touhuaminenkaan. Silloin mukana olivat suunnilleen kaikki jotka olivat koskaan urheilukenttää nähneetkään ja leirimaksun maksaneet. Sata kertaa paremmin silloin kuitenkin meni kuin nykyään. Taas on tultu käytännössä siihen tilanteeseen että mukaan pääsevät kaikki jotka vain valmiita ovat leirimaksun maksamaan, valitettavasti näitä halukkaita löytyy enää parikymmentä. Eipä ole siis enää juuri varaa alkaa leiriryhmiä karsimaan tai valitsemaan. Ehkä parhaimmillaan leirit olivat silloin kuin osallistujia oli 50-70 joskus vuosina 2005-2007. Kaikkiin lajiryhmiin riitti porukkaa mutta tolkutonta tungosta ei enää ollut. Niistä vuosista hienoina juttuina jäivät mieleen lajiryhmien väliset koripallo pelit.
Mikä sitten näissä alkuvuosien leireissä oli paremmin? Ennenkaikkea se oli uutta, mikä kiinnosti urheilijoita ja valmentajia. Nykypäivän suurin ongelma on se että leirit uusiutuvat hyvin vähän tai eivät ollenkaan. Valmentajien vaihtuvuus on vähäistä. Urheilijat näkevät parissa vuodessa sen kaiken mitä alueleirillä on tarjota. Jos alueleiriputkessa ollaan 14-19 vuotiaana, niin ei ihme jos sama kaava alkaa viidessä vuodessa kyllästyttämään. Omina viimeisinä alueleiri vuosinani minua kiinnostivat leireillä lähinnä testien tekeminen, muuten homma oli nähty. Nykyisellään pohjoisenalueen alueleirit palvelevat lähinnä niitä jotka eivät asu hallipaikkakunnilla. He tulevat mielellään viikonlopuksi parempiin olosuhteisiin harjoittelemaan. Tässäkin tapauksessa vetää enemmän olosuhteet kuin valmennus. Oman paikkakunnan urheilijoita alueleireillä käy enää muutamia. Leiri ei kiinnosta heitä jotka muutenkin ovat samoissa olosuhteissa joka päivä, saatikka jos valmentajakin on leirillä sama kuin jonka hallilla näkee joka päivä. Vielä vähemmän napapiirille vaivautuu Oululaisia. Halli on sielläkin ja hyvät valmentajat. Ennen ryhmäharjoittelu houkutteli leirille nekin, jotka saivat muutenkin harjoitella päivittäin hallissa. Meillä oli ennen vanhaan aika komeat letkat vetämässä sunnuntai päivän nopeuskestävyysharjotuksia.
Urheiluliitto lakkautti taannoin 17-vuotiaiden maajoukkueleiritykset. Perusteita tietysti löytyi puolesta ja vastaan. Tälle ikäluokalle mainittiin korvaavana ja ensisijaisena leiritysjärjestelmänä alueleirit. Tässä tapauksessa alueleirien tasosta ja valmennuksen sisällöstä täytyy pitää entistä parempaa huolta. Nykyisellään ainakaan pohjoisenalueen alueleirit eivät pysty tarjoamaan lahjakkaimmille junioreille tehokasta ryhmäharjoittelua ja vaihtelevia valmennusvirikkeitä. En kritisoi menneitä tai nykyisiä alueleirien valmentajia, he ovat kaikki alueen parhaita valmentajia. Tilanne on nyt suunnilleen se, että jotkut valmentajista ovat saattaneet olla remmissä mukana yhtäjaksoisesti lähes kymmenen vuotta. Näkisin mieluummin tilanteen niin että yksi valmentaja vetäisi parin vuoden settejä alueleireillä ja sitten taas joku muu seuraavat pari vuotta. On eduksi urheilijoille nähdä erillaisia valmentajia ja valmennusfilosofioita. Näin varmistettaisiin leirien tuoreena pysyminen vanhemmillekkin urheijoille. Jos leiri alkaa tuntumaan rutiinilta niin silloin ollaan menty metsään. Alueleirien tilannetta täytyy pohtia alueneuvostossa.
- Eemeli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti