Voisi kuvitella että tuon tason tapahtumassa on kaikki järjestelyt kohdallaan ja televisiointi hoituu ammattitaidolla mutta eipä onnistanutkaan. Televisiotuotanto nuista kisoista oli huonoin mitä olen koskaan nähnyt ja pientä yskää kuului järjestelyissäkin olleen. Turhaan ei kehuta yleisradion osaamista urheilutapahtumien televisioinnissa. Eroa Irlantilaisella ja Suomalaisella yleisurheilukilpailun televisiotuotannolla oli kuin yöllä ja päivällä. Tosiaan, näissä Eurooppacupin kilpailuissa on omia sääntöerikoisuuksiaan, onneksi hulluimmista on kuitenkin jo luovuttu. Neljän kierroksen kisoista olen sitä mieltä että ne on lapsille. Lisäksi neljännen kierroksen saa suorittaa vain neljä parasta. Korkeusuuntaisissa hypyissä neljännen pudotuksen tullen kilpailu päättyy. Nämä säännöt eivät tuo kertakaikkiaan mitään lisä mielenkiintoa kilpailuun vaan ovat omiaan laskemaan tulostasoa. Toivottavasti näistä kisaa latistavista säännöistä luovutaan nopeasti. Pian edellisen kirjotukseni jälkeen sain tietoa kisapappi kuvion rahoituksesta. Aikasemmilla arvokilpailumatkoilla pappi on ollut reissussa mukana jollain seurakunnan projektirahoilla. Tarkkaan en tiedä onko urheiluliitto mukana jollain panoksella kisapapin matkakustannuksissa. Toivottavasti ei, sillä en hyväksy penninkään panostusta kisapappien arvokisoihin kuskaamiseen.
Saarijärvi oli ihana paikka.
Monesti näiden pikku pitäjien kisat on hienoja tapahtumia. Tähtikisasarjan kilpailu on yksi kesän kohokohtia pienessä kunnassa ja panostus tapahtumaan on sen mukainen. Tämmösiin tapahtumiin on hienoa osallistua jotka on tehty vaivoja säästelemättä. Ajatelkaapa sitä että Saarijärvellä oli saatu pääkatsomo täyteen vaikka lipun hinta oli 15€. Vaikutti siltä että Saarijärvellä oli enemmän katsojia kuin Dublinissa. Oli kisoissa tasoakin. Kenttäennätysten listalla on kolme olympiavoittajaa ja tänäkin vuonna useita arvokisaurheilijoita oli mukana. Olin kentällä veryttelemässä naisten keihäänheiton ollessa käynnissä. Sanni Utriasen tsemppaushuuto "Vittu perkele" melkeen vierestä kuultunu loi kyllä meikillekkin kilpailutunnelmaa. Siinä huudossa oli jotain niin perisuomalaista keihäänheitto romantiikkaa. Tosin heti tuli kyllä mieleen että toivottavasti kukaan ei ottanut asiakseen tykätä siitä huonoa.
Saarijärvelle meiki lähti alittaakseni kaks minuuttia kasilla, kun se toukokuun lopussa yllättäen jäi iskuetäisyydelle. Ei aivan onnistanu mutta taas tultiin melkein sekunnin lähemmäs, tuloksena 2.00,99. Kahdensadan metrin pätkiin jaettunu juoksun kulku oli seuraava, 26, 29, 32, 34. Olisin halunnu olla nopeampi välillä 200-400, siinä matkanteon työteliääksi teki kova vastatuuli, ja viimiset 40 metriä meni täysin kävelyksi. Näiltä pätkiltä pitäs vielä tasan sekunti karsia pois, jos kasille vielä lähden tänä kesänä. Puolikkaiden välinen erotus meikin juoksussa oli sievät 10 sekuntia. Ei ihan tyypillinen kasin juoksijan vauhdinjako. Tavanomainen vauhdinjako on yleensä niin että kasin toinen 400 on 3 sekuntia hitaampi kuin avauspuolikas. Saarijärven kisa oli merkittävä meikin identiteetin kannalta. Se anto meikille sen viestin että nyt on taas palattava pikamatkojen pariin, ei tässä vielä kasin juoksijoita olla. Perjantai iltana kun olin tutustumassa kenttään, katselin edessä avautuvaa suoraa ristiriitaisin tuntein. Ajattelin että meikin pitäis olla täällä suoran päässä satasen lähtöviivalla mutta nytpä olinkin paikalla juostakseni kasin. Kyllä meiki vielä palaa satasen kuninkuusmatkaakin kokeilemaan. Ensin taas 4 kisaa nelosta, sitten satasta ja kakkostakin.
Kiikkerällä paatilla romanttisessa järvimaisemassa.
Juhannukseen kai sopii mainiosti maaseutumatkailu. Saarijärvi jäi mieleen hyvin miellyttävän ilmeen omaavana pikku kaupunkina. Saarijärveltä palatessa tuli tutustuttua myös Pyhäjoen/Kalajoen seutuun. On se elämä maaseudulla vielä vähän toisenlaista. Lyhyesti tuli ihmeteltyä myös Kalajoen juhannusta. Voi jeesus, ei voi muuta sanoa. On se hirvittävä tapahtuma. Jos joku on sitä joskus junttien juhannukseksi nimittäny, niin osu kyllä oikeaan. Pitkin mettiä ja tienvieriä on tuhansittain kenollaan olevia telttoja. Kätevimmät oli virittäny kahen Bemarin väliin pressun ja sinne alle voi sitten tarpeen tullen sammua. Kahen päivän festarien jälkeen maisema muistutti paljolti kaatopaikkaa. Tuossakin vähässä oli jo ihan kyllin Kalajoen juhannusta meikille, ei enää ikinä.
Kalottiottelu lähenee taas. Joka vuosi on urheilijoita jotka hyvin tarkkaan luettelee mitä he voivat ja mitä eivät voi tehdä, niinkään miettimättä mikä on joukkueen tarve. Harri totes aika osuvasti asiaan liittyen; "Se on vähän niinku minut valittais joukkueenjohtajaksi, ja käyn perjantai illan teknisessäkokouksessa ja loppuajaksi menen baariin."
- Meiki (Eemeli)