maanantai 20. lokakuuta 2014

Puheenjohtaja puntari

Järjestö puolen kilpailukausi yleisurheilussa alkaa käydä kuumimmillaan. Suomen urheiluliiton puheenjohtaja valitaan 8.11 Tampereella urheiluliiton seurojen kokouksessa. Muut hallituksen jäsenet valitaan 22.11 Helsingissä liittovaltuuston kokouksessa. Puheenjohtajavaaliin ehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet liiton entinen toimitusjohtaja Kari Saarinen sekä istuva puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi. Hallitukseen pyrkivien osalta ehdokasasettelu päättyi 13.10, mutta ehdokaslistojen osalta ehdollepanotoimikunta pitää meitä edelleen pimennossa.

MTV:n blogisti Lex Hollo haastatteli puheenjohtajaehdokkaita tänään julkaistussa tekstissään. Avaan ajatuksiani ehdokkaiden kannanotoista siinä valossa missä ne minulle näyttäytyvät, neljä vuotta urheiluliiton luottamustehtävissä toimineena.

Saarinen: ”Liittoa ei nyt johdeta riittävän jämäkästi ja määrätietoisesti. Yhteistyö liike-elämän ja muiden yhteistyökumppanien välillä ontuu. Resursseja on menetetty, esim. huippu-urheiluraha on pudonnut kolmessa vuodessa kolmanneksen.”

Harmaakorpi: ”Olen johtamisen teorian ja käytännön ammattilainen. Yhteistyö on sujunut aikaisemmasta poiketen hyvässä yhteistyössä luottamusjohdon ja operatiivisen johdon kesken. EM-kisojen tappiot, aiempien vuosien budjettien rakenteellinen vaje ja yleinen taloudellinen tilanne huomioiden olemme selvinneet resurssien turvaamisessa hyvin. Parantaa voi aina ja uusia avauksia liike-elämän suuntaan tehdään hyvässä hengessä koko ajan.”

Kommentti: On totta että Em-kisojen taloudellisten tappioiden jälkeen ilmapiiri oli kireä. Tunnelma kuitenkin rauhoittui tappiolukujen selkiydyttyä ja talouden tasapainottamisohjelman valmistuttua. Hetken aikaa olimme uskossa että kyllä tästä selvitään. Nyt olemme kuitenkin joutuneet toteamaan että talouden tasapainottamisohjelma ei tule toteutumaan suunnitellussa muodossaan. Oma pääoma ei käänny plussalle tavoitellusti vuonna 2016, vaan näitä tavoitteita on jouduttu lykkäämään vuosilla eteenpäin. Resurssien menettäminen on tosiasia. Kun tulin liittovaltuustoedustajaksi, Urheiluliiton koko konsernin budjetti pyöri huippuvuosina 10 miljoonan kieppeillä kun nyt on pudottu 7 miljoonan lukemiin. Jos näitä asioita käsitellään kriittisesti ei kysymys ole huonosta hengestä.

Kokous jossa Harmaakorpi valittiin puheenjohtajaksi oli kieltämättä melkoinen näytelmä ulosmarsseineen. Ne ehkä hölmöt ja suututtaneet päätökset kumottiinkin heti seuraavassa liittovaltuuston kokouksessa. Ennen Harmaakorven aikaa oli henkilökemia ongelmia. Sittemmin tilanne on rahoittunut tiettyjen henkilöiden poistuttua areenalta, tuskin niinkään uuden puheenjohtajan ansiosta.

Saarinen: ”SUL on menettänyt asemiaan yhtenä urheilun johtavista liitoista ja edunvalvonta on riittämätöntä. Resurssien väheneminen näkyy pian kentälläkin.”

Harmaakorpi: ”SUL ei ole menettänyt viimeisen parin vuoden aikana asemiaan. Päinvastoin. Aktiivinen roolimme esimerkiksi Valo ry:ssä on saanut arvostusta. Myös kaikki tutkimukset osoittavat yleisurheilun kiinnostuksen ja arvostuksen säilyneen aivan kärjessä. Olemme siirtämässä kentälle jatkuvasti uusia resursseja.”

Kommentti: Yleisurheilun kiinnostavuus esimerkiksi televisiokatsojalukuina suomessa on poikkeuksellista koko maailmassa. Valitettavasti tätä kiinnostavuutta ei ole saatu muutettua rahaksi viime aikoina kovin menestyksekkäästi. Televisiota katsotaan mutta tapahtumiin maksavia katsojia ei saada paikanpäälle riittävästi, kuten kävi Ruotsi-ottelulle tänä syksynä. Urheiluliiton vaikutusvallassa urheilujärjestönä tuskin on merkittäviä muutoksia tapahtunut, mutta vaikutusvaltaa ei ainakaan paranna järjestön heikkenevä taloustilanne. Kentälle jatkuvasti siirrettävistä uusista resursseista en juuri millään keksi esimerkkejä. Päin vastoin, kentältä on näinä vuosina lähinnä otettu yhä enemmän resursseja. Esimerkiksi liiton jäsenmaksut seuroille ja lisenssien hinnat ovat vuosittain hilautuneet ylöspäin, kuten tänäkin syksyny kävi ainakin lisenssimaksuille. Piirien toimintamäärärahakin lakkautettiin pari vuotta sitten, tämä tosin ennen Harmaakorven kautta. Uusia seurakoulutusohjelmia on tulossa mutta näiden rahoitus otetaan lähinnä korotetuista lisenssi- ja jäsenmaksuista, maksajina toimivat kaikki seurat mutta hyötyjiä ovat vain muutamat.

Saarinen: ”Osaamista ei ole tarpeeksi. Ja sen sijaan, että sitä haettaisiin erilaisella yhteistyöllä, käännytään enemmän sisäänpäin.”

Harmaakorpi: ”Osaamista kasvatamme jatkuvasti erityisesti yhteistyön kautta. Olen jo siviilitaustani kautta verkostoitumisen ja avoimuuden lähettiläs. Yksin ja sisäänpäin kääntyneenä ei menesty. Avointa innovointia tarvitaan ja siihen suuntaan olen liittoa vienyt.”

Kommentti: Kovin suuria innovaatioita en ole havainnut urheiluliiton toiminnassa syntyneen. Lähinnä hallituksen ja operatiivisen johdon toiminta on näyttäytynyt kyvyttömyytenä tehdä riittäviä rakenteellisia ratkaisuja helpottamaan liiton alati heikkenevää taloustilannetta. Tulorahoituksella kestävyysvajetta tuskin onnistutaan ratkaisemaan, säästöjä on synnyttävä rakenteista. Harmaakorpeen asetettiin paljon toiveita muutoksen tuojana nimenomaan siviilityönsä takia, en näe kuitenkaan näiden toiveiden toteutuneen.

Saarinen: ” Täytyy uskaltaa rekrytoida parempia ja fiksumpia tyyppejä lähelleen ja verkottua voimakkaasti. Esimerkkeinä myynti-, markkinointi- ja viestintäosaaminen.”

Harmaakorpi: ”Kuten jo olen todennut, EM-kisojen tappiot ja yleinen taloudellinen tilanne huomioiden olemme selviytyneet varsin kohtuullisesti. Parantamisen varaa toki on ja liitossa on jo tehty linjauksia myynti-, markkinointi- ja viestintäosaamisen lisäämiseksi, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden koveneviin haasteisiin.

Kommentti: Tuskin rekrytoidussa henkilökunnassa niinkään on vikaa, ehkä ennemminkin johtamisessa ja työnkuviakin voisi kenties joidenkin osalta selkiyttää. Myyntitavoitteista on useilla sektoreilla jääty mutta näkisin syyn olevan ennemminkin ylioptimistisen tavoitesasettelun kuin epäonnistuneen myynnin. Viestinnän osalta käytiin varsinkin vuosi sitten hyvin tiukkaa keskustelua. Välillä oltiin niinkin perustavaalaatua olevien ongelmien äärellä kuin että uutista ei tahtonut tulla ulos ja luottamushenkilöt eivät saaneet materiaalejaan kohtuullisessa ajassa. Kritiikin myötä tilanne oikeni. Yhteiskunta- ja yhteistyökumppani suhteiden hoitajana pidän Saarista hyvin taitavana. Urheiluliiton puheenjohtajan tärkeimpiä tehtäviä on edustaminen. Liiton keulakuvan täytyy olla henkilö joka sujuvasti seurustelee kaikkien lajin nykyisten tai mahdollisten tulevien rahoittajien kanssa.

Mikä on se perusresepti, jolla suomalainen yu saadaan parempaan kuosiin kautta linjan junioreista aikuishuippuihin asti?
Saarinen: "Rehellinen analyysi nykymenosta. Mitkä ovat vahvuudet, niiden avulla ilme ja tuotteet uusiksi. Yleisurheilun arvoista lähtevä toiminta: monipuolisuus, kansainvälisyys, suomalaisuus, kasvatuksellisuus. Tässä riittää pohdittavaa yu-väen kanssa."
Harmaakorpi: "Olemme lähentäneet liiton ja seurojen valmennustoimintaa ja tällä tiellä on syytä jatkaa. Jos seurat eivät kukoista, niin ei kukoista yleisurheilukaan. Tässä työssä on oltava tiiviissä yhteistyössä Valon ja Olympiakomitean kanssa esimerkiksi alueellisia palvelukeskuksia rakentamalla. Nuorten lahjakkuuksien kokonaisedellytyksiin panostaminen on uuden yhteisen valmennusjärjestelmän ydinasia."

Kommentti: Valo ja olympiakomitea yhteistyön varaan en seuratoimijan näkökulmasta paljoa laskisi. Olympiakomitean toiminta koskettaa ainoastaan huippu-urheilua ja alueellisten palvelukeskuksien luominen on vielä hyvin abstraktilla tasolla. Valo tai entinen SLU eivät ole toiminnallaan tuoneet ainakaan lajin käytännön seuratyöhön mitään lisäarvoa. En tiedä osaako kukaan vielä kertoa koska näiden niin sanottujen palvekeskuksien pitäisi olla toiminnassa ja tuottaa tasalaatuisia palveluita maan kaikilla alueilla.

On turha puhua, että raha ei ratkaise, koska aika paljon sillä on merkitystä. Mistä rahaa tehdään lisää tulevaisuudessa?
Saarinen: "Aktiivisuudella, luovuudella ja käyttämällä myynnin, markkinoinnin ja viestinnän ammattilaisia. En väitä, että on helppoa tietä, mutta koska yu-väki on kuullut, miltä toiminta näyttää ulkoapäin? Nykyaikaiselta, nuorekkaalta, luovalta? Tuskin. Seuratoiminnassa hyviä esimerkkejä liikevaihdon nopeasta kasvusta ovat esimerkiksi Kuopion Reipas ja JKU."
Harmaakorpi: "Rahalla on paljon merkitystä. Meillä on jo paljon uusia asioita menossa: erityisiä näkymiä on työhyvinvointirintamalla ja fanikulttuurin luomisessa. Liiton ja seurojen tulee toimia entistä enemmän yhteistyössä varainhankinnassa. Tätä silmällä pitäen käynnistämme parhaillaan seuramanagerihanketta. Yksi asia on varmaa: vanhoilla lääkkeillä ei varojen hankinnassa pitkälle pötkitä."

Kommentti: Fanikulttuurin luomisesta on pidetty jo jonkin aikaa puhetta. Se miten se tehdään on toinen asia, lähinnä keskustelun tasolla olemme edelleen siinä asiassa. Seuramanageri hanketta on käynnistelty jo pari vuotta ja tähän mennessä se koskettaa 3-4 seuraa. Ehkä seuramanageri projektiinkin tulisi enemmän ryhtiä jos se annettaisiin todellisten asiantuntijoiden käsiin. Tarkoitan tällä että ideoita jaettaisiin seuroilta seuroille, kouluttajina olisivat ne jotka ovat yleisurheiluseuratasolla tehneet oikeasti tulosta varainhankinnan saralla.

Tärkeimmät teesisi, jos sinut valitaan jatkamaan puheenjohtajana?
Saarinen: "Rehellinen analyysi yleisurheilusta ja vaatimustason nosto kaikille toimijoille, mukaan lukien puheenjohtaja. Liiton talous, varainhankinta ja edunvalvonta on saatava kuntoon. Yksi iso alue on seuratoiminnan ohjaus ja rohkaisu erilaisiin toimintamalleihin ja rooleihin kasvukeskuksissa ja maaseudulla."
Harmaakorpi: "Yleisurheilussa tulee jatkaa voimakkaan muutoksen tiellä, jolle on nyt tehty selvä viitoitus. Yhteistyöllä ja positiivisella energialla yleisurheilu on taas parin vuoden päästä paljon korkeammalla kuin nyt. Eripura on ainoa todellinen vihollisemme."

Kommentti: Voimakas muutos? Lähinnä muutoksen tekemisen vaikeus on näkynyt vaikka taloudelliset realiteetit painavat päälle. On merkillistä jos kriittinen keskustelu ja eriävät mielipiteet nähdään eripurana. Liiton ylimpään päätöksen tekoon tarvitaan rohkeasti kantaa ottavia henkilöitä, positiivisessa mielessä höyrypäitä, näin saattaa kohta kolme vuotta puhuttu muutoskin vauhdittua. Hiljaisen konsensushallituksen luominen ei auta, joka siunaa kaikki esitykset puolivillaisten powerpointesitysten päätteeksi. Todellisuutta positiivisempien kuvien maalailu ei kanna pitkälle, vaan todellisuus on kohdattava nyt Kari Saarisen johdolla.

Eemeli Kaartinen 20.10.2014 Rovaniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti