Unibet on laittanut jo hyvissä ajoin tarjolle tuhdin kattauksen yleisurheilukohteita Rion olympialaisista, yhteensä 171 kappaletta. Nyt nostan esille ennakolta herkullisimmat kohteet joihin kannattaa tarttua jo ennen kisojen alkua, sillä odotettavissa on että monen kohteen kohdalla kertoimet tulevat laskemaan. Yleisurheilu pääsee Riossa vauhtiin perjantaina. Myöhemmin tulevat myös päiväkohtaiset tärpit.
Miesten tonnivitosen voittajavedossa Elijah Manangoin mitalille tarjotaan 2,5 kerrointa. Manangoi ei ole kertaakaan tämän vuoden aikana kahdeksassa tonnivitosen tai mailin startissaan jäänyt kolmen parhaan ulkopuolelle. Manangoi on hoidellut ylivoimaisen Asbel Kipropin perässä himmeämmät mitalit kotiin 100% varmuudella. Rooman timanttiliigassa Kipropin poissa ollessa Managoi korjasi voiton. Viime vuonna Pekingin MM-kisoissa Manangoi oli hopealla. 2,5 Elijah Manangoin mitalista on ehdottomasti ylikerroin, johon kannattaa tarttua.
Robert Harting, olympia voittaja, kolminkertainen maailmanmestari, kaksinkertainen Euroopan mestari kiekonheitossa, viimeeksi vuonna 2010 jäänyt toiseksi osallistumistaan arvokisafinaaleista. Kausi 2015 jäi väliin polvivamman vuoksi mutta tänä vuonna kiekko on jälleen lentänyt. Mestaruuskamppailu on Hartingin ja Piotr Malachowskin välinen asia. Hartingille annetaan voittokerroin 2,5 ja Malachowskille 2,25. Malachowski pitää hallussaan kauden kärkitulosta 68,15 mutta Harting on heittänyt vain 11 senttiä vähemmän. Harting on tällä kaudella kilpaillut vain kahdessa timanttiliigan osakilpailussa ja kerännyt sijat 2 ja 5. Alkukausi ei ole ollut totutun loistelias Hartingille, vaan enemmänkin tuntuman hakua välivuoden jälkeen. Harting on kuitenkin heittänyt nousujohteisesti ja kilpailuhermot ovat kovemmat kuin kenelläkään muulla. Kun kaudella on syntynyt jo 68 metrinen, kapasiteettia löytyy taatusti heittää pitkälle myös Riossa. Kerroin 2,5 Robert Hartingin voitosta on avokätinen, johon kannattaa lantti tai pari sijoittaa.
Naisten satasesta tulee tiukka ja tasokas kamppailu. Dafne Schippers, Shelly-Ann Fraser, English Gardner, Tori Bowie ja Elaine Thompson, heidän kesken ratkotaan mitalit. Tästä joukosta nostan Elaine Thompsonin suosikiksi ylitse muiden. Thompson on ollut sadalla metrillä voittamaton tällä kaudella. Takana ovat Kingstonissa juostut 10,71w ja 10,70 sekä Rooman timanttiliigan vakuuttava voitto. Jamaikan olympiakarsintojen yhteydessä Thompsonilla oli takareisi vaivoja, eikä siksi ole kilpaillut sitten heinäkuun alun. Kuitenkin jamaikalaistiedotusvälineiden mukaan Thompson on ollut olympialaisiin valmistavalla leirillä vakuuttavassa vireessä. Dafne Schippers omaa myös puhtaasti maksiminopeuden puolesta edellytykset 10,7 aikoihin ja jopa alle. Kuitenkin lähtökiihdytyksessä Schippers on tähän saakka antanut sen verran tasoitusta, että en usko kirkkaimpaan mitaliin sadalla metrillä. Thompsonin kisa sen sijaan on tasapainoisempi kokonaisuus ja maksiminopeuskin Schippersin tasolla. Shelly-Ann Fraserin kausi on ollut vaikea mutta sadan metrin valtiatar parantaa jatkuvasti, olympiakarsinnoissa syntyi jo kakkossijan tuonut 10,93 Elaine Thompsonin taustalla. Fraser pystyy todennäköisesti kaivamaan 10,7 ja yläosia suorituksen esiin mutta uskon finaalin voittoon vaadittavan vielä parempaa, johon Thompsonilla on parhaat edellytykset. 3,25 kerroin on hyvä tarjous kaudenkärkinaisen voitosta.
Naisten 7-ottelun voittokamppailu käydään Jessica Ennisin, Brianne Theisen-Eatonin ja Katerina Johnson-Thompsonin kesken. Brianne Theisen voitti Götzizissä kauden kärkituloksella 6765 ja Jessica Ennis otteli Rattingenissa 6733. Ennis on tasaisen hyvässä kunnossa mutta Lontoon olympialaisten kaltaisessa superiskussa hän ei enää ole, jolla lähenneltäisiin 7000 pisteen rajaa. Brianne Theisenilla on edellytykset parantaa viimevuotista ennätystään 6808. Tänä vuonna Theisen on tehnyt ennätykset jo kolmessa yksittäisessä lajissa, 100m aidoissa, 200 metrillä ja keihässä, kaikki näistä Götzizin ottelusarjaan. Katerina Johnson-Thompson puolestaan epäonnistui toukokuisessa Götzizin ottelussa, tuloksena vain 6304 kun hänen ennätyksensä on 6682. Ennis ja Theisen-Eaton ovat tasaisempia ottelijoita läpi sarjan, kun taas Johnson-Thompsonilla pituus ja korkeus ovat superlajeja ja heitot heikkoja lajeja. Götzisissä Johnson-Thompson epäonnistui pahoin pituudessa ja kuulakin jäi puolitoista metriä ennätystasosta, tämän jälkeen päätöslaji 800m vedettiin puolivaloilla. Kuitenkin viimeisin timanttiliigan osakilpailu Lontoossa osoitti että Johnsson-Thompson on huippukunnosa, pituudessa syntyi SB 6,84 ja korkeudessa ennätys 195. Tänä vuonna myös kuulassa ja 200 metrillä ovat syntyneet uudet ennätykset ja pika-aidoissa ennätystä sivuava tulos. 800 metrillä Johnson-Thompson on luultavasti ottelijoista kestävin ja olympialaiset on paikka jossa tällä matkalla ei jätetä mitään säästöön. Näistä eväistä on mahdollista synnyttää jopa 6900 ylittävä ottelutulos, edellyttäen että Johnson-Thompson pysyy heittolajeissa ennätystasollaan. Jessica Ennis on haastattelussa sanonut odottavansa maannaisestaan Johnson-Thompsonista uutta 7-ottelun hallitsijaa ja että Johnson-Thompson voi voittaa hänet jo tänä vuonna. Myös minä uskon että nämä olympilaiset ovat Katerina Johnson-Thompsonin. Hänen voittokertoimensa on tällä hetkellä toiseksi pienin, 3,0. Aikaisemmin häneen sijoittaneet ovat voineet saada jopa kertoimen 4,0.
Miesten 400m on yksi olympialaisten kohokohdista. Titaanien taistossa mitalit jakavat Kirani James, Wayde Van Niekirk ja LaShawn Merrit viime vuoden tapaan. Kirani Jamesilla (SB 44,08 ja Van Niekirkillä (SB 44,11) on takanaan tappiottomat kaudet 400 metrillä. Van Niekirk ei tosin ole kohdannut vielä Merritiä tai Jamesia ratakierroksella mutta 300 metrillä Van Niekirk löi Merritin Kingstonissa kesäkuun alussa. Kirani James on pystynyt lyömään kahdesti Merritin tällä kaudella. Merrit on kuitenkin parantanut sittemmin ja juoksi USA:n olympiakarsinnoissa erittäin vakuuttavasti maailman kärkituloksen 43,97. Merrit on myös tänä vuonna nopeampi kuin koskaan, mistä todisteena huima 200m ennätys 19,74. Näistä aineksista on täysin mahdollista että Merrit parantaa viime vuotista ennätystään 43,65, ja ne ovat lukemia joilla olympialaiset voitetaan. Merrit on tänä vuonna ainoa 44 sekunnin alittaja ennen arvokisoja, viime vuonna sen ehti tekemään neljä juoksijaa, Van Niekirk, James, Merrit ja Isaac Makwala. Näistä lähtökohdista Merritin mahdollisuuksia on aliarvioitu voittokertoimella 4,25. Minun papereissani LaShawn Merrit on voittajasuosikki numero yksi.
Miesten 110m aidoissa alkukausi oli Omar McLeodin (SB 12,98) voittokulkua. Viime vuonna oli jo selvää että McLeodilta löytyy huimaa suorituskykyä, tänä vuonna on löytynyt myös varmuutta. Voittokulku kuitenkin päättyi kahteen viimeiseen kisaan, Monacossa tapahtui paha kompurointi viimeisellä aidalla ja Unkarissa kisa päättyi hylkäykseen. Monacossa voiton korjasi kauden parhaallaan 13.04 Orlando Ortego, Espanjalaiseksi alkanut Kuubalainen. Tästä syystä Ortegan MM-kisat jäivät viime vuonna väliin ja oikeus olympia-edustukseen heltisi vasta viime tipassa. Jo viime vuonna Ortega oli timanttiliigakiertueen parhaita aitureita ja hänen ennätyksensä on kova 12,94. Jos joku pysäyttää Omar McLeodin, se on Ortega. 4,0 voittokerroin Ortegalla on tarttumisen arvoinen tarjous. Edelleen Unibetin vedonlyöntilistoilla keikkuva Hansle Parchment on vetäynyt kisasta ja hänet korvaa Andrew Riley.
Miesten korkeudessa kaikkien kolmen ennakkosuosikin voittokerroin on 3,25. Mutaz Essa Barshimin alkukausi oli takelteleva mutta kesäkuussa Birminghamissa ja Opolessa syntyi odotettuja lukemia 2,37 ja 2,40. Sen jälkeen kaksi viimeisintä kisaa jäivät Barshimille vaatimattomiin 2,31 ja 2,34 lukemiin. Kevät kuukaudet olivat Barshimille jalkavaivojen kanssa tasapainoilua, mikä on näkynyt tason vaihteluina. Maailmanmestari Derek Drouin hyppäsi kerralla suosikkien joukkoon Saksassa järjestetyssä pikku kisassa heinäkuun puolessa välissä. Kauden paras parani kerralla kahdeksan senttiä korkeuteen 2,38 mutta riittäkö perustaso? Bogdan Bondarenko on tapojensa mukaan kilpaillut maltillisesti, vain viisi kertaa. Kausi alkoi tuloksella 2,28 mistä tulosta on hilattu korkeuteen 2,37 asti. Viimeisimmässä kisassa Bondarenko nostatti riman 2.35:stä korkeuteen 2,39 mikä oli tuolloin vielä liikaa. Huippu hyppääjistä Bondarenko on esiintynyt kaikista tasaisimmin ja nousujohteisuus on jatkunut läpi kauden. Siksi uskon että vuoden 2013 maailmanmestari Bondarenkolla on parhaat edellytykset ylittää voittokorkeuksiin vaadittava rima 237-241 sentin välillä.
Miesten 400m aidoissa Javier Culsonin mitalista tarjotaan kerrointa 2,25. Vaikka Culsonin alkukausi oli vaisu, vei kesä-heinäkuu miestä oikeaan suuntaan, yhdeksi voittajasuosikeista. Mukanaolijoista Culsonilla on kolmanneksi paras tilastotulos. Oslon timanttiliigassa kesäkuun alussa Culson sijoittui toiseksi silloisella kauden parhaallaan. Seuraavaksi Culson voitti Tukholman sateisen timanttiliigan osakilpailun. Viimeisimmässä timanttiliigan osakilpailussa Lontoossa Culson tuli toiseksi kauden parhaallaan 48,63, vain Kerron Clement pyyhkäisi viimeisillä kymmenillä metreillä ohi. Lontoon ja olympiastartin väliin jäävien viikkojen uskon tekevän Culsonille hyvää. Riossa Culsonin juoksu tulee entistä paremmin loppuun asti ja on yllätys jos tämä ei riitä mitaleille.
Naisten 400m aidoissa Elidh Doylen mitali antaisi rahat takaisin 2,75 kertoimella. Viidestä timanttiliigan startistaan Doyle on ollut kolmen parhaan joukossa neljästi ja kahdesti voittanut. Osallistujista Elidh Doylen SB 54,09 on neljänneksi paras. Sileän ratakierroksen kilpailussa Doyle saattaisi olla jopa joukon nopein mutta toisinaan viimeinen aita tuottaa vaikeuksia, mikä antaa muille mahdollisuuden juostu hänet kiinni. Monacossa Doyle voitti ennätyksellään 54,09, myös tuolloin viimeiselle aidalle tuli ylimääräistä tähtäilyä. Mikäli Doyle on valmentajansa kanssa keksinyt ratkaisun viimeisen aidan ongelmiin, puhtaalla juoksulla syntyy selvästi alle 54 sekunnin aika, millä voidaan jopa voittaa olympiakultaa. Tilastoissa edellä olevista ainakaan Ashley Spenceriä en pitäisi Doylelle suurena uhkana. Doyle voitti Spencerin Monacossa yli kahdella sekunnilla ja Spencerin olympiakarsintojen jälkeiset kisat ovat olleet kehnoja. Siispä Elidh Doylen mitalimahdollisuudet ovat erinomaiset.
Naisten seipäästä on luvassa korkea tasoinen kilpailu ilman venäläisiäkin, jopa 5 metriä on uhattuna. Ekaterini Stefanidi on ollut erittäin varma 480 tuntumassa, kauden paras on 486. Stefanidilla on takana kymmenen kilpailua, joista 8 voittoa ja 2 kakkossijaa. Ilmeisesti Stefanidilla on kuitenkin ollut olympialaisten alla pieniä jalkavaivoja. Fabiana Murerin kausi on ollut muutoin ailahtelevainen mutta heinäkuun alussa syntyi Etelä-Amerikan ennätys 487. Kotikisoissaan hyppäävä Murer on erittäin vaarallinen. Konkari Jennifer Suhr hyppäsi talvella hallimaailmanennätyksen 503 ja voitti halli-MM kultaa. Ulkoratakaudella Suhr on hypännyt 482. Uusi hyppääjä maailmankärjessä on USA:n Sandi Morris. Hallissa 495 ja ulkona tähän mennessä 493, joka on kauden kärkitulos. Ulkoratakauden alussa Morris voitti Dohan timanttiliigan mutta seuraavassa kilpailussaan Ostravassa hänen seipäänsä katkesi. Tästä kesti jonkin aikaa toipua mutta yhdysvaltain olympiakarsinnassa hän lunasti kisalippunsa ja sittemmin hyppäsi vielä 493. Morrisin voitto antaisi kertoimen 3,5, hyvä tarjous maailman kärkinaisesta. Morris on ainoa nainen jolta löytyy 490 ylitys tältä vuodelta sekä hallista että ulkoa. Uskon että Morrisista saadaan Riossa uusi nainen seiväshypyn arvokisavoittajien joukkoon.
Eliud Kipchoge on matkalla kaikkien aikojen maratoonariksi. Hän on voittanut viisi viimeisintä maratoniaan. Edellisen kerran joku on pystynyt voittamaan Kipchogen 2013 Berliinissä. Keväällä Lontoossa Eliud Kipchoge juoksi 2.03.05, vain kahdeksan sekunnin päähän maailmanennätyksestä. Kipchoge ei ilmeisesti tajunnut kuinka lähellä maailmanennätys oli. Panostamalla loppukiriin ennätys olisi ollut otettavissa. Maalissa hän pudisteli päätään kun tajusi miten lähelle ennätys jäi. Lähin uhkaaja, Stanley Biwott jäi yli 40 sekunnin päähän. Tältä pohjalta Eliud Kipchogelta ei voida odottaa muuta kuin voittoa. Voittokerroin 2,0 kolmeen vuoteen voittamattomasta maratoonarista on luultavasti hyvä sijoitus. Ennätyksiä Riossa ei nähdä mutta hieno maratonkilpailu varmasti.
Head to head -vedoissa naisten 3000m esteisiin on rakennettu mielenkiintoinen taistelupari, Gesa Felicitas Krause 1,60 - Emma Coburn 2,20. Kertoimien täytyy perustua lähinnä viime vuoden MM-kisojen sijoituksiin, jossa Krause oli kolmas ja Coburn viides. Tämän vuoden näyttöjen perusteella kertoimien tulisi olla toisinpäin. Molemmat naiset ovat juosseet ennätyksensä tänä vuonna, Krause 9.18,85 voittaessaan Em-kultaa mutta Coburn on silti 8 sekuntia edellä Amerikanennätysajallaan 9.10,76. Tilastoajoilla ei sijoituksia jaeta mutta odotan naisten estekisasta vauhtijuoksua ja Coburnilta löytyy kovemmat vauhtivarannot. Panokset siis Coburnille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti