lauantai 20. elokuuta 2016

Vetovinkit: Rio 2016 Day 9

Naisten korkeushypyssä kausi on ollut vaisu. Vain kaksi naista on ylittänyt 2 metriä. Vaikka kärjen taso on ollut heikko, niin silti karsinnassa ennätyksellisen moni, 17 naista ylitti karsintarajan 194. Ennakkosuosikkina voidaan pitää kauden kärkinaista (SB 2,01) Chaunte Lowea. Lowen kausi on ollut tappioton, tosin timanttiliigatasolla hän on kilpaillut vain kerran. Finaaliin Lowe eteni puhtaalla sarjalla. Kauden varmin hyppääjä on ollut jo veteraani-ikään ehtinyt Ruth Beitia (SB 198), hänelle voi povata lähes varmaa mitalia, ei kuitenkaan kultaa. Finaalin "yllättäjäksi" veikkaan Blanca Vlasicia. Vuosi on ollut Vlasicille vaikea akillesjännevaivoineen ja hän kilpaillut ennen olympialaisia vain kerran hallissa. Siitä huolimatta Vlasic eteni vakuuttavasti puhtaalla sarjalla finaaliin. Ilmassa on enteitä viime vuoden MM-kisojen toisintoon, missä Vlasic tuli kilpailuun lähes samalta pohjalta mutta otti silti hopeaa 2,01 hypyllään. Uskon että Vlasicilta löytyy tänään 199-202 hyppy, joka voi riittää voittoon asti jos sen tekee ensimmäisellään. Vlasicin voitolle on hyvä kerroin 5,5. Marie Jungflais hyppäsi heinäkuun puolessa välissä Eberstadissa ensi kertaa urallaan 2 metriä ja paransi samalla kauden parastaan 7 senttiä. Kyseessä oli sama kilpailu, jossa miesten olympia voittaja Derek Drouin paransi kauden parhaansa lukemista 230 korkeuteen 238. Onko tämä enne siitä, että Jungflais toistaa Drouinin tempun? Karsinnassa Jungflais ei kuitenkaan osoittanut Derek Drouinin kaltaista varmuutta, pudottaen kahdesti korkeudesta 192 ja meni toisellaan 194.  18-vuotiaan Vashti Cunninghamin halli-MM kullan jälkeen kesästä odotettiin paljon, odotetunlaista loistoa ei kuitenkaan vielä ole nähty. Hallissa Cunningham hyppäsi 199 ja kesällä on syntynyt 197. Cunninghamilla on potentiaalia korkealle mutta otteissa on edelleen epävarmuutta, mistä karsinnan lukuisat pudotukset kertovat. Naisten korkeudesta löytyvät mm. Unibetin head to head -parit Chaunte Lowe 1,72 - Ruth Beitia 2,0 sekä Blanca Vlasic 1,55 - Camila Lichwinko 2,30, näistä panokset Lowelle ja Vlasicille. Supertripla riviä en näin tasaisesta kilpailusta uskalla mennä antamaan.

Miesten tonnivitosella uskon Asbel Kipropin voittokulun jatkuvan. Kiprop lähtee kisaan maailman kärkituloksen haltijana ja on voittanut tänä vuonna kaikki kilpailunsa yhtä lukuunottamatta. Välierissä Kiprop otti helpon näköisen erävoiton eikä taustalla ole muita matkoja rasittamassa, kuten Lontoon olympiavoittajalla Taufik Makloufilla. Kasin hopeamitalisti Makloufille ei siis taida olla hopeaa enempää tarjolla tältäkään matkalta. Muita himmeämpien mitalien ratkojia ovat ainakin Nick Willis ja Matthew Centrowitz, molemmilta löytyy arvometallia myös aiemmilta vuosilta, listaan on myös laskettava mukaan Ayanleh Suleiman ja Ronald Kwemoi. Yksi suurimmista mitalisuosikeista Elijah Manangoi jätti jostain syystä starttaamatta välierään.

Naisten kasilla Caster Semenya on ennakkoon yksi kisojen varmimpia voittajia. Hän ollut koko kauden voittamaton ja kaudenkärkituloksellaan 1.55,33 noin sekunnin seuraavaa edellä. Lähes yhtä selvänä kakkosena on koko kauden juossut Francine Niyonsaba, SB 1.56,24. Kovan kolmikon täydentää Margaret Wambui, hänkin on itseasiassa juossut hieman alle 1.57 mutta tämä aika tuli hylätyksi Monacossa. Wambui voitti välierässään Niyonsaban 1.59 vauhdissa kirillään mutta jos juostaan alle 1.57 vauhtia kenties Niyonsaba kestää tämän paremmin kuten Monacossa. Joka tapauksessa on yllätys jos joku nousee mitaleille tämän kolmikon ulkopuolelta. Kisasta tulee todennäköisesti vauhtijuoksu, uskon voittoajan olevan 1.56. Supertriplan vihjeriviksi tulee: 1. Semenya, ja 2-3. sijoille molemminpäin Niyonsaba ja Wambui. Naisten kasilta löytyy esim. head to head -veto Margaret Wambui 1,55 - Melissa Bishop 2,30, tämä sopii hyvin osaksi yhdistelmiä luottaen Wambuin voittoon.

Miesten 5000 metrin finaalia ollaan viimeeksi juostu ilman Kenialaisia vuonna 1980 heidän boikotoidessaan kisoja, sikäli hyvin erikoinen kilpailu on tulossa. Mo Farahin pysäyttäjää voidaan siis lähinnä etsiä etiopialaisten joukosta. Muktar Edris johtaa tätä rintamaa, hän voittanut timanttiliigassa kahdesti ja kerran ollut toinen ja kolmas. Muut etiopilaiset ovat Dejen Gebremeskel ja Hagos Gebrehiwet. Koska finaalista tuskin tulee erityisen kovavauhtista, ei kauaksi mitaleilta jää myöskään 42-vuotias Bernard Lagat. Hän on edelleen kohtalainen kirimies ja voi hitaammassa kisassa olla yllättävänkin vaarallinen. Uskon finaalin voittoajan jäävän 13.15 tietämille. Oli kisan kulku mikä hyvänsä, en usko että Mo Farahin voittokulkua pysäytetään. Vitoselta löytyy head to head -veto Muktar Edris 1,72 - Hagos Gebrehiwet 2,0, panokset Edrisille ja laitetaan osaksi yhdistelmää.

Naisten pitkässä viestissä USA:n joukkuetta ei yllätetä viime vuoden tyyliin. USA saa finaaliin vielä vahvistukseksi Allyson Felixin ja Natasha Hastingsin. Toki Jamaikakin vahvistuu Shericka Jacksonilla ja Stephanie McPhersonilla, tämä ei kuitenkaan käännä voimasuhteita. USA on viestin ykkönen ja Jamaika kakkonen, kisa voi olla tiukkakin mutta viimeistään Felix ratkaisee viestin USA:n hyväksi. Pronssista käydään todennäköisesti tiukempi kamppailu Iso-Britannian ja Ukrainan kesken. Alkuerissä Ukraina oli vajaat 3 kymmenystä nopeampi. Britannia vaihtaa joukkueeseen kaksi juoksijaa, Seren Bundy-Davies ja Margaret Adeyo hyppäävät remmiin mukaan finaalissa. He eivät ole merkittävästi alkueräjuoksijoita nopeampia mutta ainakin Britannia saa kaksi paria tuoreita jalkoja lisää. Alkuerissä Ukrainalla oli kovimmat kortit pöydässä Olga Zemlyakia myöten, joten vaihtoja ei finaaliin välttämättä nähdä vaikka myös heiltä löytyy reservijuoksijoita. Kenties Zemlyak pystyy kuitenkin nipistämään aikaa pois omalta osuudeltaan. Parempien "vaihtopelaajien" ansiosta pidän Britanniaa hienoisena suosikkina pronssille mutta supertriplaan laitan kolmannelle sijalle varmistukseksi myös Ukrainan. Naisten pitkän viestin head to head -parissa Ukraina lyö Kanadan kertoimella 1,5, tämä sopii osaksi yhdistelmiä pelaten Ukrainan voittoa.

Miesten pitkän viestin alkuerät olivat poikkeukselliset sillä niissä nähtiin kolme hylkäystä, kaksi enemmän kuin pikaviestin alkuerissä. Hylkäysten uhriksi jäivät mitalisuosikit Trinidad ja Iso-Britannia. Tämä helpottaa huomattavasti viestin veikkaamista. Vaikka Jamaikan Javon Francis pyyhkäisi alkuerissä USA:n ankkurin ohitse, on USA silti selvä suosikki. USA käyttää kaksi vaihtoaan ja LaShawn Merrit tulee vahvistamaan joukkuetta merkittävästi. Jamaikalta ei vastaavan tason vaihtomiehiä löydy, heidän parhaat korttinsa oli lyöty pöytään jo alkuerissä. Jamaika saa kamppailla tosissaan mitaleista Belgian ja Botswanan kanssa. Botswanalla on hyvin vahva joukkue. On kuitenkin epäselvää löytyykö heiltä vaihtomiehiä finaaliin. Thebe Baboloki aikojensa puolesta ehdottomasti kuuluisi joukkueeseen mutta 400 metrin välierässä hänen kohdallaan luki DNS. Tarkoittaako tämä että Baboloki on loukkaantunut? Jos Baboloki juoksee, on se Botswanalle ehdottomasti vahvistus. Tämä kuitenkin selviää vasta 1,5 tuntia ennen finaalia. Botswana saattaa heittää peliin myös kovan kasin miehensä Nijel Amosin. Belgian joukkue rakentuu kolmen Borleen varaan ja on selvää ettei vaihtoja tapahdu finaaliin. Vaikka paperilla Botswana saattaakin tuntua vahvemmalta, on Belgia usein yltänyt mitaleille, jopa voittoon asti suurempien suosikkien takaa. Mikäli Botswana vahvistuu, voidaan siltä odottaa finaalissa 2.58 aikaa millä se osallistuu tiukasti hopea kamppailuun Jamaikan kanssa. Jos taas ei, Botswanan osa on kamppailla pronssista 2.59 ajoilla Belgian kanssa. Tällä tietoa sanon supertriplan vinkkiriviksi: 1. USA, 2. Jamaika, 3. Botswana ja varmistuksena Belgia. Pitkästä viestistä voi veikata Botswanan mitalia tai Belgian vs. Botswana vetoa, periaatteessa sama kumpaa pelaa, kerroin Botswanalle 2,0 - 2,1. Nämä kertoimet aliarvioivat Botswanan mahdollisuuksia.

Miesten keihäs on erittäin vaikea veikattava. Tilanteesta ei saa analysoimalla sen enempää selkoa. Ruuskasella on kaikki mahdollisuudet mitaliin. Valmentaja Hirvonen pitää ainakin 82 metrin karsintatulosta erittäin hyvä lähtökohtana finaaliin. Kenties Amsterdamin tilanne kääntyy päälaelleen, missä syntyi karsinnassa 88 ja finaalissa 82. Thomas Röhlerin tilanne on arvoituksellinen viimeisessä kisassa ennen Amsterdamia syntyi 2x91m. Em-finaalissa Röhler oli kuitenkin täysin poissa tolaltaan jäädeen 80 metriin. Amsterdamin ja Rion välissä Röhler ei kilpaillut kertaakaan. Kaksi muuta saksalaista Julian Weber ja Johannes Wetter ovat molemmat 88 metrin miehiä ja siksi mitalisuosikkeja suurimmasta päästä. Puolustava olympia voittaja Keshorn Wallcot osoitti kuntoisuuttaan heittämällä 88m karsinnassa ja voi hyvinkin uusia voittonsa. Julius Yegon kausi ei ole ollut viime vuoden veroinen mutta kovana kilpailija hän pystyy kaivamaan mitaliheiton. Tämän kuusikon ulkopuolelta mitaleita kärkkyvät Tsekit etunenässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti